Varför utdelningsaktier?
Hitta de bästa resedealsen som passar en utdelningsinvesterare som handen i handsken direkt hos Tripplo.se!
TweetHej och välkommen! Detta är det första blogginlägget här på Utdelningsjakt.se, en sajt och en blogg där jag kommer att dela med mig av aspekter som jag anser är intressanta kring utdelningsaktier. Liksom namnet antyder är vi på jakt efter utdelningar, vilket inte nödvändigtvis alltid är de högsta utdelningarna. Hållbarhet, regelbundenhet och utdelningstillväxt är ledord som vi håller högt. Innehållet på denna blogg kommer främst att handla om utdelningsaktier och detta från en mängd olika perspektiv. Vi kommer att titta på generella idéer, förklara olika begrepp och dyka in i enskilda bolags siffror. Här kommer du även att hitta räkneexempel, historiska data, jämförelser med mera. Men först och främst – låt oss titta på det där med utdelningsinvesteringar! Varför vurmar vi för just denna investeringsform? Låt mig presentera mina fyra främsta argument för att investera i utdelningsaktier:
1. Utdelningsinvesteringar är en enkel strategi att följa
En gemensam nämnare för de flesta som lyckas uppnå en god avkastning på sina investeringar över tid är att de använder någon form av strategi. Ibland är den mycket tydlig och detaljerad. Andra gånger är den mer diffus. En strategi hjälper dig att hålla fast vid dina val och gör dig mindre belägen att fatta godtyckliga beslut baserade på känsla. När man handlar med aktier är känslan ofta ett av de största hindren för att uppnå en bra avkastning. En av de allra enklaste investeringsstrategierna är att investera i utdelningsaktier.
Av alla de 676 aktierna som finns på Stockholmsbörsen (Large Cap, Mid Cap, Small Cap och Spotlight) är det i dagsläget 331 som har utdelningar. Bara genom att välja utdelningsaktier har antalet bolag som vi har att välja bland därmed halverats. Genom att ställa upp ytterligare krav på aktierna smalas urvalet sedan av ytterligare.
Jag kommer i senare inlägg att ge exempel på hur man kan hitta bra utdelningsaktier, men bara för att illustrera hur det kan se ut kan jag nämna att det idag bara finns 15 aktier som har en direktavkastning på över 3 procent samtidigt som deras utdelningstillväxt de senaste 5 åren varit över 10 procent och utdelningsandelen för tillfället är under 60 procent. Ett av dessa bolag är faktiskt Klövern, som vi har skrivit om. Det är bara ett exempel, men tänk på det en stund: genom att använda ett mycket enkelt filter har vi plockat fram 15 aktier ur en lista med 676.
En strategi som bygger på att köpa utdelningsaktier behöver egentligen inte bestå av särskilt många komponenter. Därför är den också relativt lätt att följa (även om disciplin krävs). En strategi som är lätt att följa har större chans att hålla i längden eftersom vi själva som regel är den svaga länken när det kommer till investeringar. När vi börjar tvivla, fundera, överväga alternativ, blir rädda för marknadssvängningar o.s.v. börjar vi också att peta bland aktieinnehaven, vilket ofta leder till ett sämre resultat. Därför underlättar det om strategin är enkel.
Utdelningsaktier är ofta bra aktier
Trots sin enkelhet finns det en stor styrka med utdelningsinvesteringar. För att ett bolag ska kunna ge ut en utdelning till sina aktieägare krävs som regel att bolaget går med vinst, i varje fall på sikt. Genom att välja utdelningsaktier väljer man med andra ord bolag som går med vinst. Om bolaget dessutom har haft utdelningar i många år och kanske rent av höjt utdelningen från år till år (eller åtminstone haft en positiv utdelningshistorik), ja då är det med hög sannolikhet ett ganska bra bolag vi snackar om.
Ett företag kan trixa rätt så mycket med redovisning och rapportering för att få siffrorna att se bättre ut. Den rapporterade vinsten är ett sådant mått som kan variera beroende på vilken agenda styrelsen har. Detta påverkar sin tur olika nyckeltal, som t.ex. P/E-talet (Price-Earnings Ratio), d.v.s. hur mycket aktien kostar i förhållande till hur stor vinsten är per aktie. Utdelningar däremot är det svårare att fuska med. Antingen så delar ett bolag ut pengar till aktieägarna eller så gör det inte det. Utdelningen blir därför ett mycket starkare bevis på att bolaget har lyckats än årsredovisningen, medieuttalanden och så vidare.
Det finns många utmärkta aktier som inte betalar ut någon utdelning. Ofta handlar det då om tillväxtbolag som istället använder eventuell vinst eller riskkapital till att investera i ytterligare tillväxt och expansion. Det är inte fel att investera i den typen av bolag, men för att hitta rätt bolag där krävs en helt annan typ av strategi, ofta till en betydligt högre risk än för utdelningsaktier.
3. Utdelningar förbättrar ditt kassaflöde
De flesta bolag på Stockholmsbörsen har utdelningar en gång per år, ofta i maj. Andra bolag har sin utdelning två gånger per år och några få delar ut pengar till aktieägarna fyra gånger per år. Fyra gånger per år är mycket vanligt bland amerikanska bolag för övrigt. För dig som privatperson eller som investerare betyder dessa utdelningar att färska kontanter trillar in på kontot med jämna mellanrum. Det ger dig frihet. Kanske vill du återinvestera utdelningarna i nya utdelningsaktier (en mycket bra idé) eller så kanske vill du bygga upp en buffert eller krigskassa att använda för framtida investeringar när börsen går ner, vilket den ju gör då och då, även om den långsiktiga trenden alltid är upp. Det finns faktiskt också en hel del sparare i Sverige som har som mål att en dag kunna leva på sina utdelningar. Är det inte en fantastisk tanke? Tänk dig att en dag kunna luta dig tillbaks eller syssla med vadhelst du vill medan dina aktier betalar hyra, mat, kläder, semester med mera!
4. Utdelningsaktier är ofta mindre volatila
Det finns en inbyggd stötdämpare i utdelningsaktier. Om kursen sjunker samtidigt som utdelningen förblir oförändrad innebär det att direktavkastningen ökar. Ett år kan du köpa ett visst bolag med 3 procents direktavkastning och om aktiepriset sjunker något kan du nästa år kanske få över 5 procents direktavkastning på samma aktie. Vad tror du det leder till? Jo, fler får upp ögonen för bolaget och börjar köpa på sig aktier. Om det är ett bolag med hög kvalitet blir det svårt att emotstå en hög direktavkastning, särskilt om aktien har en bra utdelningstillväxt. När fler köper aktien stabiliseras aktiepriset. Därför kallar man ibland utdelningsaktier för defensiva investeringar eftersom de ofta kan stå emot börskaos lite bättre än andra aktier. Att du under tiden som börsoron varar dessutom får utdelningar som du kan återinvestera i aktier till ”reapris” är inte alls så tokigt!
Andra inlägg
- Sju Large Cap-bolag med hög direktavkastning
- 5 Large Cap-bolag med stark utdelningstillväxt
- Fyra utdelningsstrategier
- Hur kommer man igång med utdelningsaktier? Del 3 av 3.
- Hur kommer man igång med utdelningsaktier? Del 2 av 3.
- Hur kommer man igång med utdelningsaktier? Del 1 av 3.
- Kan stabila utdelningsaktier fungera som ”medicin” vid en börskrasch?
- Svenska Dividend Achievers